Vegen beide benen: Okuri of De Ashi Barai?


[My first post! Hope someone finds it interesting or useful.]

Vaak is de techniek die wordt genoemd wanneer beide uke's poten worden geveegd Okuri Ashi Barai. Maar strikt genomen, Okuri Ashi Barai veegt niet alleen beide benen, maar veegt beide benen ** samen **. Hier is een korte beschrijving van "Kodokan Judo Techniques" door Daigo,

"Tori veegt (of * zendt *) uke's rechter (linker) voet * naar * uke's linker (rechter) voet met zijn linkervoet en veegt beide benen * omhoog * om de worp te voltooien."

En dit is ongeveer hoe Okuri Ashi Barai wordt onderwezen, vergelijkbaar met hoe het wordt uitgevoerd in Nage no Kata. Hier is een voorbeeld van een wedstrijd:

https://superstarjudo.com/judo/-/-/101-okuri-ashi-barai-jimenez-pan-v-giuffrida-ita-world-champions-1519/

Echter, soms in competitie, is het niet ongebruikelijk om te zien dat tori beide benen van uke * vooruit * veegt, zonder beide benen ** samen te vegen **. Hier zijn enkele voorbeelden:

https://superstarjudo.com/judo/-/-/101-okuri-ashi-barai-jimenez-pan-v-giuffrida-ita-world-champions-1519/


(Deze is een beetje snel, maar als je de Inoue-dvd hebt, kun je de slow motion zien waarin Inoue op de achterkant van de knie van het verre been valt terwijl Muneta naar voren beweegt.)

In een standaard De Ashi Barai veeg je het bijna been dat naar buiten stapt, terwijl uke zijn gewicht op de voet schuift, net voordat zijn voet de mat raakt. In de video hierboven probeert tori echter duidelijk het verre been te vegen, waarbij het nabije been tegelijkertijd in één beweging met de dij wordt weggenomen. Hoewel beide benen worden geveegd, wil tori ze niet ** samen ** vegen, maar naar voren, vergelijkbaar met De Ashi Barai.

Dus voor degenen onder u die namen en classificatie van technieken serieus nemen, denkt u dat deze voetveger meer een Okuri Ashi Barai of een De Ashi Barai is? Hier zijn enkele overwegingen:

(Disclaimer: ik ben geen expert. Lees sceptisch en kritisch en wees op eventuele misverstanden.)

** De Ashi Barai **:
– Uke wordt naar voren geveegd terwijl hij vooruitgaat, dus het past zeker bij de naam. De (出) = vervroeging
– De benen worden niet samen geveegd, wat een belangrijk criterium is van Okuri Ashi Barai. Aangezien tori vanaf het allereerste begin naar de verre voet streeft, is de techniek niet bedoeld om het nabije been in het verre been te vegen zoals typerend is voor Okuri Ashi Barai
– Kodokan lijkt te denken dat het De Ashi Barai is, tenminste op een bepaald punt in het verleden: (https://youtu.be/llpIUR07-U8?t=2m57s) In de eerste twee voorbeelden, richt tori zich eerder op het verre been dan het nabije been.

Opmerking: hoewel De Ashi Barai vaak wordt vertaald als vooruitstekende voetbeweging, kan deze worden uitgevoerd wanneer uke zich daadwerkelijk terugtrekt, veegend net als hij zijn voorwaartse voet optilt. Hier is een video van Kodokan waarin het verschil tussen vergelijkbare technieken wordt uitgelegd. Interessant is dat de vertelling over De Ashi Harai hier in conflict is met de demo, die laat zien hoe je achteruit stapte, niet vooruit. (Https://youtu.be/rm2e9CClGk4?t=8m18s)

En hier veegt Kosei Inoue beide benen (maar niet samen) terwijl uke zich terugtrekt. (Https://imgur.com/a/pcnJFYn)

** Okuri Ashi Barai **:
– Het principe van De Ashi Barai veegt de voet weg vlak voordat uke zijn gewicht erop legt. Het aanvallen van het verre been lijkt niet aan dit principe te voldoen en maakt alleen een indirecte aanval op het voortbewegende been met de dij. Als dat het doel is, waarom zou u dan niet gewoon de nabije voet vegen? Zou het niet zo effectiever zijn?
– Hoewel de benen niet expliciet met elkaar worden geveegd, zou je de sweep kunnen zien als het proberen om het achterbeen van uke evenwijdig aan zijn voorwaartse been te krijgen, zodat beide benen zich "samen" langs een denkbeeldige lijn opstellen. In zekere zin is het dus nog steeds bezig met het vegen of "zenden" van het achterbeen naar het voorste been.
– Okuri lijkt veel afhankelijker van de tilbeweging van tori. Het is niet ondenkbaar dat men De Ashi Barai met slechts één greep of zelfs helemaal geen grip kan uitvoeren als uke onvoorzichtig of onervaren is. Okuri, aan de andere kant, lijkt bijna onmogelijk om te doen zonder de tilbeweging van de handen, tenzij hij wordt geconfronteerd met een uke die een beetje springt terwijl hij stapt. Meestal (maar niet altijd), bij het vegen van beide benen, is er veel meer heup en kernbetrokkenheid bij het opheffen van uke. Je ziet dat tori vaak achteroverleunt terwijl hij veegt, vooral het twee voorbeeld in de Kodokan-video en Inoue. De Ashi Barai is meestal minder explosief en lijkt meestal moeiteloos zolang de timing goed is. (Dus misschien, sommige van de bovenstaande zijn Okuri en anderen De Ashi, afhankelijk van of het gaat om een ​​sterke tilbeweging met de handen en de heupen?)

Of kan het (Nidan) Kosotogari zijn? Wat Jeon hier laat zien (https://youtu.be/43MBu_umkfc) lijkt op elkaar, maar omdat het niet profiteert van de verschuiving in gewicht met de eigen beweging van uke, maar eerder van de reactie van uke op een schijnbeweging, lijkt het wel meer als een Kosoto gari hier, zoals een van de opmerkingen suggereerde. Hier is er nog een van een Seoi-schijnbeweging (https://youtu.be/VFlAVfJDSKs?t=1m13s) die meer Kosoto is dan Okuri of De Ashi.

Of het kan een combinatie van beide zijn, ergens in een grijs gebied?

Of iets anders?

Heb je voor die meer pragmatisch georiënteerde, instructies geleerd of gezien die je leert om beide benen op deze manier te vegen? (Afgezien van de Inoue Samurai-dvd.) Wat is het voordeel? Persoonlijk kan ik de normale De Ashi meestal in randori en competitie doen, meestal tegen minder ervaren tegenstanders, maar ik heb moeite om dit soort voetsporen na te bootsen, zelfs in uchikomi. Je moet bijna zij aan zij staan, in een T-vorm, waar tori de bovenste horizontale lijn vertegenwoordigt, want het werkt. In de standaard De Ashi zit je meer op de voorkant van uke, net als een L-vorm. Het is mij ook niet duidelijk wat de exacte timing van de techniek is. Mijn beste gok is wanneer uke op het punt staat zijn achterste been op te tillen bij het naar voren stappen? Maar soms lijkt het alsof ze vegen terwijl er nog steeds gewicht op zit.View Reddit by Philo722View Source