Interessante getuigenis uit de jaren 1900 van judo gebruikt in zelfverdediging versus meerdere tegenstanders


Britse judopionier E.J. Harrison, die rond 1905 judo studeerde aan de Kodokan, schreef deze herinnering aan de legendarische [Yoshiaki Yamashita](https://en.wikipedia.org/wiki/Yamashita_Yoshiaki) en zijn verontrustende voorliefde om betrokken te raken bij cartooneske vechtpartijen. Omdat geschiedenis geschreven is door de winnaars, neem het natuurlijk met een korrel zout of twee.

"Het kwam toevallig voor dat enkele jaren voordat ik bij de Kodokwan Yamashita kwam en een vriend werd aangevallen door zeventien koelies [workers] in een vleeswinkel in Tokio – een soort populair restaurant. Hoewel sommige koelies met messen waren bewapend, was de bende verspreid in een oogwenk, drie van hen met gebroken armen en allemaal met gekneusde en gehavende gezichten. Zo snel als een van de twee experts zijn man artistiek 'neerhaalde', zou de ander het slachtoffer oppakken als een lege zak en hem zonder pardon op straat gooien. Het enige bewijs van het conflict aan de kant van de twee experts was de vorm van geschilde knokkels waar de laatste in contact was gekomen met de tanden van de koelies.

"Bij een andere gelegenheid viel Yamashita fout in een koelie in de bovenkamer van een restaurant en gooide hem prompt naar beneden.De koelie keerde terug naar de strijd met veertien kameraden, maar Yamashita zat kalm aan het hoofd van de trap en zo snel als de koelies kwamen in een enkel dossier, als gevolg van de smalheid van de doorgang, verstikte hij hen eenvoudig in detail en slingerde ze terug naar beneden. In de opwinding van het moment was hij wat ruwer dan strikt noodzakelijk was, en brak hij de nek van een man. gevlucht in angst, het wegvoeren van hun doden en gewonden. "Yamashita werd gearresteerd, maar omdat hij gemakkelijk in staat was te bewijzen dat hij één man tegen vijftien was, werd hij natuurlijk vrijgesproken." Niettemin schortte Kodokwan hem tijdelijk op voor zijn gedrag, die als overdreven gewelddadig werd beschouwd. '

Mening?View Reddit by DaShootaView Source