Bloedarmoede voor atleten: hoe het voelt vanuit het perspectief van A RunnerDus je vraagt ​​je misschien af ​​wat er aanleiding was voor mijn bericht over bloedarmoede en misschien heb ik een paar heimelijke vermoedens. Goed.
Ik heb vandaag een treurig verhaal voor je.
Het is het verhaal van mijn Houston Marathon.
Ja, het is twee maanden geleden. Ja, ik ben het ermee eens. En ja, ik ben er echt voorbij gegaan. Maar hier is het:
Houston Marathon zou voor mij een doorbraak betekenen. Ik weet het omdat ik had besloten. Ik had mijn hoofd neergelegd, gedurende de zomer getraind (geen geringe prestatie in Houston), en hard gewerkt. Ik had een nieuw trainingsprogramma met meer kilometers gemaakt dan ooit tevoren, en ik was consistent met mijn snelheidsoefeningen (voor één keer). Dit alles zonder stressfracturen, die me eerder hebben geteisterd toen ik in een harde trainingtraining raakte. Alles ging perfect, toch ?!
rationaliseren
Zoals je wel kunt raden, was dat niet het geval. Ik was erg moe. Veel trainingen voelden veel harder aan dan vroeger. In het begin van de training dacht ik dat het nog steeds warm was en mijn lichaam niet snel snelle stappen in de hitte en de vochtigheid overhandigde. Maar ze werden nooit echt eenvoudiger. Ik zou moeten stoppen en hergroeperen om mijn trainingen te beëindigen, mijn gemakkelijke runs voelden bijna onmogelijk, en ik had gewoon geen plezier. Maar ik was ZO opgewonden dat ik het had kunnen volhouden zonder uit elkaar te vallen!
Natuurlijk was ik moe. Ik werkte fulltime, trainde VEEL veel uren, spendeerde 6-7 uur in de auto per week om naar het werk en naar school en de baan te gaan, en er werd een 26 uur durende cross-country road trip naar huis genomen voor de feestdagen, en een andere om terug te komen naar Texas. Wie zou niet moe zijn?
Een glimp in de training van een bloedarme atleet
Toch nam mijn vertrouwen in mijn doel om te gaan sub-3: 10 af. Dingen voelde gewoon hard. Ik was niet pijnlijk, maar ik was niet snel. Ik stopte de inspanning in en kreeg niet veel snelheid. Weet je hoe je soms naar buiten gaat en gewoon rent en je verbaasd bent dat je zo snel rende? Die afdalingen waren al heel lang niet voor mij gebeurd.
Mijn laatste lange run, een 18-miler met 8 mijl op doel tempo is een perfect voorbeeld. Ik wilde rond 7: 00-7: 10 zijn voor die snelle mijlen, en zo gingen ze: 6:48. 6:41, 6:50 (bang dat ik de kilometers niet kan afmaken, ik ga te snel weg), 7:05 (stop), 6:53 (stop), 6:54 (verschillende haltes), 6:44 (stop – denk erover na dat ik helemaal door de laatste mijl ga), 6:53 (oké, dus halverwege halverwege niet zo slecht …)? Ik heb veel tijd besteed aan het wachten in de buurt, de schuld geven aan het feit dat ik bang was voor het verkeer op de winderige landweggetjes waar we aan zaten, of de wind, of zoiets. De waarheid is dat ik me niet goed voelde. Ik was moe. Het werkte niet. En dit is typerend voor hoe mijn workouts zouden verlopen: ze beginnen op tempo, eindigen dan met een miljoen stops en start omdat ik mijn uiterste best deed, maar niet het moeilijk-te-doen-voelen-gevoel kreeg dat je zou moeten krijgen . En het vertragen maakte het niet noodzakelijkerwijs beter, alleen minder slecht. Niet dat 'slecht' precies was zoals ik het zou beschrijven.
Het slechtste deel was mentaal. Dit zijn stappen waar ik geen problemen mee zou moeten hebben. Ik voelde niets in het bijzonder om me langzaam te laten gaan – mijn longen vulden zich met lucht, mijn benen brandden niet meer dan ze normaal zouden doen, maar ik bewoog gewoon niet snel. Ik deed 100% inspanningen en kreeg 80% beloning. Het begint je te laten denken dat jij het probleem bent. Dat je niet hard genoeg bent, of dat je niet genoeg traint, of dat je "een beetje teef bent" – wat ik mezelf herhaaldelijk heb verteld tijdens deze sessies. Je kunt zien hoe het leidt tot een vrij slechte neerwaartse spiraal, omdat je in werkelijkheid te hard bent en te hard werkt omdat je niet beseft dat iets echt verkeerd is en dat negatieve zelfbespreking je nooit zal brengen waar je bent proberen te gaan.
Taper en race dag
Ik dacht dat ik me beter zou voelen als ik eenmaal aan de afbouw toekwam, maar echt mijn korte uitstapjes in die tijd waren nog steeds een beetje een strijd. Toch moest ik morgenochtend vol vertrouwen in mijn doel racen. Het was warm en vochtig, maar ik had een plan – ik zou er voor gaan, ongeacht; Ik heb niet getraind om een ​​middelmatige tijd uit te voeren, ik heb hard getraind om mijn grenzen te testen. Ik zou conservatief beginnen en dan het tempo naar beneden brengen over de eerste 5 mijlen, houd het daar, en eindig sterk.
Nou, ik ben tenminste conservatief begonnen! Ik kon aan mijl 3 zien dat ik het niet in me had. Ik probeerde mijn tempo te verlagen en ik kon dat niet doen, en vertelde mijn vriend op het 10k-teken dat ik niet dacht dat ik zou afmaken. Op de een of andere manier maakte ik het nog eens 10 mijl (plus 1 bier) op de baan voordat ik besloot dat ik mezelf echt geen gunsten deed en me terugtrok.
Daarna
Later die week probeerde ik voor een makkelijke 4 mijl te gaan en kon het zelfs de hele weg niet halen, en toen begon ik echt te denken dat bloedarmoede een mogelijkheid was. Een korte reis naar het bloeddonatiecentrum bewees mijn vermoedens, en ik begon met een aanvulling.
Rode vlaggen
Ik had de tekenen moeten zien. Misschien wel, maar ervoor gekozen om ze te negeren, omdat ik zo enthousiast was over mijn vooruitgang. Hier zijn enkele dingen die ik als indicator had moeten herkennen en nemen om aan te vullen:
Pica – Voor mij is het altijd ijskoken. Ik was ernstig bloedarm op de universiteit (maar wist het al een tijdje niet) en vulde mijn waterfles letterlijk met ijs van deze ene ijsmachine (Sonic ice anyone ?? THE BOM.) Ik kan het niet voldoende beschrijven als je het probleem niet hebt gehad, maar je gewoon de hele dag naar ijs snakt en het is het MEEST bevredigende dat je ooit hebt gedaan als je het eindelijk kunt chippen. Eerlijk gezegd is het nu een beetje triest om geen pica te hebben, want dat was een bron van echt plezier. Ook nu ik niet dwangmatig ijs eet, moet ik meer ijverig zijn met mijn hydratatie.
Langzamere tijden – Als je WEET dat je 4 × 1000 onder de 4 'zonder probleem kunt uitschakelen, en je hebt problemen hiermee, geef jezelf dan niet automatisch de schuld. Misschien als het een of twee keer gebeurt dat je niet goed bent, zou je wat extra slaap moeten krijgen en het weg moeten poetsen, maar als je constant aan het worstelen bent tijdens trainingen kan het overtraining zijn (wat ik waarschijnlijk wel had) of het kon wees ook iets anders. Nooit pijn om dieper te graven.
VO2 Max – Dus ik heb een Garmin met hartslag in de pols en berekent uw VO2max voor trainingen. Ik heb geen idee hoe dit precies werkt, behalve dat het is gebaseerd op de hartslag en het tempo, of hoe nauwkeurig het is, maar het is gebaseerd op mijn hartslag en dus ik denk dat het wat water moet bevatten, toch? Het is logisch dat mijn HR bij gegeven stappen hoger zou moeten zijn wanneer ik bloedarm ben, en dat is zeker te zien. Hier volgen beelden van mijn metingen die een totale duikvlucht hebben gemaakt en die weer opkomen nadat ik ben begonnen met aanvullen. Het is alsof het van een klif is gevallen! Dit is de eerste keer dat ik dit soort gegevens heb om naar te kijken, en zal zeker opletten.

Het herstelproces
Vanuit een biologisch standpunt, herstel vereist aanvulling. Vanuit een mentaal / liefde voor rennend standpunt, herstel vereist aardig zijn voor jezelf. Wees er intuïtief mee! Als u niet wilt uitvoeren, moet u niet uitvoeren. Als je zoiets als ik bent, heb je heel wat tijd gestoken om jezelf hard te slaan en jezelf te verslaan en bent je behoorlijk ongelukkig met de resultaten. Als het erop aan komt, worden de meesten van ons niet betaald om dit te doen, en sport moet leuk zijn. Dus maak het leuk.
Voor mij betekent 'het leuk maken' slechts een paar mijl (serieus: 2-3) lopen met de honden op dagen dat ik wilde, wat uiteindelijk ongeveer 3 dagen per week was. Ik voegde meer yoga- en krachttraining toe, dingen waar ik van houd waar ik geen tijd voor had gehad. Zelfs toen ik me beter en bekwamer begon te voelen in mijn hardloopwerk, zou ik alleen snel rennen als het goed voelde – ik ben nooit op pad gegaan met een bepaalde workout in gedachten. Ik maakte er een punt van om zo veel mogelijk met vrienden te spelen. Als het te snel aanvoelde, ging ik achteruit. Als ik voelde dat ik het een beetje kon duwen en ik wilde, probeerde ik wat harder te rennen. Ik deed andere dingen voor PLEZIER, zoals een vriendje op de tweede helft van een marathon, een estafette lopen en de paden slaan (waar moeder natuur toch altijd lacht om het gewenste tempo). Ik moedig je aan om hetzelfde te doen: dingen veranderen, door gevoel gaan en zo hard mogelijk proberen om meer plezier te hebben dan alle anderen.
Lauren, waarom zou ik me om IEDEREEN hiervan bekommeren?
Ik deel deze samenvatting niet alleen om mezelf te helpen herinneren waar ik aan toe ben als er dingen mis gaan, maar in de hoop dat iemand anders daar kan lezen en hun symptomen kan identificeren. Gezond worden na bloedarmoede is niet moeilijk, maar kan heel lang duren als je het niet vroeg genoeg opmerkt. De kosten van supplementen zijn de moeite waard om jezelf opnieuw te voelen en terug te gaan naar het bereiken van je doelen!
Vind dit leuk: Like Laden …

VerwantSource link